"Strategy That Works" - 3 centrale indsigter

I denne bog leverer forfatterne en simpel men yderst effektfuld plan for, hvordan virksomheder kan skabe organisatorisk sammenhæng.


Antallet af potentielle strategiveje en virksomhed kan satse på, er steget markant de seneste årtier. Nye forretningsmodeller, udvikling i teknologi og globalisering har skabt et hav af muligheder for virksomheder. Men ulempen er ofte, at man ender med en usammenhængende og fragmenteret virksomhed. I "Strategy That Works" forklarer forfatterne, hvordan man sikrer sig imod denne risiko.

Læs artiklen, og få 3 centrale indsigter om hvordan du kan skabe en mere sammenhængende organisation.


Er du knap på tid? Her er den hurtige oversigt:


Indsigt 1: Kortlæg dine distinktive evner


Indsigt 2: Dedikér dig til en identitet


Indsigt 3: Fokusér der, hvor du kan vinde


Forsidebillede, bogen "Strategy That Works".


Om #mandagsindsigten

I Unistu er vi altid på jagt efter ny viden. I jagten spiller faglitterære værker en stor rolle. Hver uge læses derfor én ny bog, hvorefter indholdet diskuteres. Dén viden vil vi nu gerne dele med dig. Vi udplukker 3 centrale indsigter fra hver bog, og koger det hele ned til 3 minutters læsning. De udgives hver mandag. Konceptet kalder vi for #mandagsindsigten. På dén måde starter du ugen med helt ny indsigt.

God fornøjelse!


Introduktion til bogen

Der er en kløft mellem strategi og udførelse (engelsk: execution) i mange virksomheder. Årsagen er ofte, at virksomheder søger omsætning i for mange afkroge. Det leder til, hvad forfatterne kalder for en "usammenhængende organisation". Forfatterne udtrykker det således: "Incoherence is the state of following many roads to value creation." (p. 5).


I dette værk formår forfatterne på overlegen vis at minde os om nogle lektioner, som vi måske et eller andet sted godt var klar over. Men ofte er det netop dét, der udgør et fantastisk værk; at de minder os om en tabt visdom. Vi lever i en tid, hvor nye forretningsmodeller, teknologi og markeder har åbnet op for et hav af veje til værdiskabelse. Det er i udgangspunktet en positiv udvikling. Men det kommer ikke uden risici. Den største fare er, at virksomheder lader sig friste af alle disse muligheder. Konsekvensen er nemlig fragmentering. Ifølge forfatterne, er etableringen af en sammenhængende virksomhed således en af de vigtigste faktorer til opbygning af vedvarende forretningssucces.


Indsigt 1: Kortlæg dine distinktive evner

At have kendskab til sine evner er nærmest et must i forretningsverdenen. Men der er forskel på evner. De vigtigste evner, kalder forfatterne for "distinktive evner", og beskriver dem således: "(...) it is what you do well, what customers value, and what your competitors can't beat." (p. 45). Du bør ifølge forfatterne kortlægge 3-6 distinktive evner, der adskiller dig fra konkurrenterne. Afgrænsing og fokus er således yderst vigtigt. For ifølge forfatterne er en sand, vindende virksomhed: "(...) one that manages itself around a few differentiating capabilities – and deliberately integrates them." (p. 4).


Indsigt 2: Dedikér dig til en identitet

I forlængelse af dine distinktive evner, bør du dedikere dig til en identitet, der er stabil over tid. Forfatterne referer her til et glimrende citat af Amazon-stifteren, Jeff Bezos: "(...) you can build a business strategy around the things that are stable in time." (p. 54). Din virksomhedsidentitet bør udtrykke, hvad din virksomhed gør exceptionelt godt, og hvorfor det betyder noget. Husk at dine medarbejdere klart og tydeligt skal kunne gengive identiteten.


Indsigt 3: Fokusér der, hvor du kan vinde

I en tid hvor konkurrencen er hård, og kundernes krav konstant omskiftelige, er det fristende at søge omsætning i alle afkroge. Mange virksomheder falder i denne fælde. Men ifølge forfatterne er det den forkerte vej at gå. Fokusér i stedet på dé markeder og områder, hvor du har en reel mulighed for at vinde; der hvor dine distinktive evner og særlige identitet giver dig en fordel. Forfatterne udtrykker denne ide smukt: "Focus on building excellence in the areas that matter the most for your company's success: be lean and merely "good enough" everywhere else." (p. 79)


I forlængelse af denne uges fokus på strategi, tager vi i næste udgave af #mandagsindsigten fat i bogen "Good Strategy, Bad Strategy", hvor vi igen trækker 3 centrale indsigter ud til dig.


Rigtig god mandag, og på gensyn i næste uge!


Udgivet: Mandag d. 4. maj, 2020

Hvorfor

Hvad

Hvem

Følg os

Andet